Werkproces

Bent u geïnteresseerd in de stappen van chemisch etsen en wilt u ons inzetten voor uw bedrijf? Etsprit deelt het stappenplan van chemisch etsen met u, zodat u het proces van chemisch etsen leert kennen en de keus kunt maken of dit interessant is voor uw bedrijf.

Vraag of offerte aanvragen?

Vul het onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wat is Chemisch Etsen?

Chemisch etsen, ook wel chemisch frezen genoemd, is een bewerkingstechniek waarbij RVS oppervlak met een zuurmiddel wordt behandeld. Het zuurmiddel komt in contact met het oppervlak en er treedt een chemische reactie op. Het gevolg van deze reactie zorgt ervoor dat het oppervlak gedeeltelijk oplost. Dit is vergelijkbaar met een corrosie proces, alleen nu dan in een gecontroleerde vorm. Daarom wordt chemisch etsen of chemisch frezen ook wel chemisch graveren genoemd. Er kunnen verschillende materialen gebruikt worden voor chemisch frezen: roestvast staal, messing, koper, nieuw zilver, zink en nog veel meer.

Wat is elektrochemisch markeren?

Elektrochemisch markeren, ook wel bekend als elektrochemisch etsen, is toepasbaar op vlakke en gebogen voorwerpen en wordt veel gebruikt voor coderingen. U kunt hierbij denken aan nummering, QR- en barcodes, veiligheidsmarkering, kwaliteitscontrole of kenmerken voor herleidbaarheid. Maar ook aan Meetstrippen of volume-aanduidingen in kookpotten. In grootkeukens in de horeca worden de kookpotten bijvoorbeeld elektrochemisch gemarkeerd.

Wat is het proces achter chemisch etsen?

De eerste stap van chemisch etsen is het vervaardigen van de films die gebruikt worden. Deze zullen in geëtst worden.
Vervolgens worden de metalen platen geknipt, ontvet en gebeitst waarna een droge film tweezijdig wordt aangebracht door middel van een zeefdruk.

De bedrukte plaat wordt belicht, ontwikkelt, gespoeld en gedroogd waarna er door middel van een sproeisysteem, éénzijdig of tweezijdig geëtst zal worden. Er zijn verschillende opties als het gaat om chemisch etsen:

  • Eenzijdig etsen
  • Tweezijdig etsen
  • Combinatie van één- en tweezijdig etsen
  • Diep etsen zodat de platen ingelegd (= kleur aanbrengen) kunnen worden

Er kan gekozen worden voor het aanbrengen van kleur door middel van twee componenten inkt. Dit is geheel optioneel maar is aan te raden voor bepaalde producten zoals veiligheidsborden en bewegwijzering. De geëtste producten kunnen mechanisch worden bewerkt, zo doet Etsprit aan ponsen, lasersnijden, knippen en stiftlassen. Tevens voert Etsprit montagewerkzaamheden uit voor producten die bij Etsprit geëtst zijn. Chemisch etsen is zeer nauwkeurig waardoor het mogelijk is om onderdelen te maken met een grootte van 0,0005 tot 0,060. Dit betekent dat precisie onderdelen met ongeëvenaarde nauwkeurigheid gemaakt kunnen worden! Tot slot kan de eerder aangebrachte, tijdelijke beschermlaag verwijderd worden.