Wat is etsen? Ons werkproces uitgelegd

Bent u op zoek naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in chemisch frezen en wilt u om die reden weten hoe het chemisch proces er bij het etsen aan toe gaat? Etsprit beschikt over jarenlange ervaring op het gebied van chemisch frezen en wij zijn inmiddels uitgegroeid tot de grootste expert op het gebied van chemisch etsen, elektrochemisch markeren en andere etstechnieken in Nederland. Om die reden hebben we het antwoord op de vraag ‘hoe werkt etsen?’ dan ook snel voor u klaar liggen. Etsprit deelt hieronder het stappenplan wat betreft chemisch frezen met u, zodat u meer inzicht krijgt in het chemisch proces en op die manier een keuze kunt maken of onze hulp ook voor uw bedrijf interessant is.

Vraag of offerte aanvragen?

Vul het onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Hoe werkt chemisch etsen?

RVS etsen, hoe werkt dat precies? Chemisch etsen, ook wel chemisch frezen genoemd, is een bewerkingstechniek waarbij het oppervlak van RVS met een zuurmiddel wordt behandeld. Tijdens het etsen van RVS komt het zuurmiddel in contact met het RVS-oppervlak en daardoor treedt er een chemische reactie op. Het gevolg van deze chemische reactie tijdens het RVS etsen is dat het RVS-oppervlak gedeeltelijk oplost. U kunt dit vergelijken met een corrosieproces, maar dan in gecontroleerde vorm. Dat is de reden dat chemisch etsen – of chemisch frezen – ook wel chemisch graveren wordt genoemd. Voor het etsen van RVS kunnen overigens diverse materialen worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roestvast staal, messing en koper, maar ook aan nieuw zilver, zink en nog veel meer materialen.

Wat is elektrochemisch markeren?

Zoeken we naar een vorm van etsen dat toepasbaar is op vlakke en gebogen voorwerpen? Dan spreken we over elektrochemisch etsen, ook wel bekend als elektrochemisch markeren. Elektrochemisch markeren wordt veel gebruikt voor coderingen. In dat geval kunt u denken aan nummering, QR- en barcodes, veiligheidsmarkering, kwaliteitscontroles of kenmerken voor herleidbaarheid. Meetstrippen of volumeaanduidingen zijn andere voorbeelden waarvoor elektrochemisch markeren kan worden gebruikt. Een scherp voorbeeld van iets waarbij aan elektrochemisch etsen wordt gedaan, is bij kookpotten voor in grootkeukens in de horeca.

Chemisch frezen: hoe werkt het chemisch proces?

Om meer duidelijkheid te geven rondom het chemisch proces tijdens het chemisch frezen, leggen we hieronder kort en bondig een aantal stappen uit. Zo is de eerste stap van het chemisch frezen het vervaardigen van de films die worden gebruikt door deze in te etsen. Vervolgens worden de metalen platen geknipt, ontvet en gebeitst, waarna een droge film tweezijdig wordt aangebracht door middel van een zeefdruk. De bedrukte plaat wordt daarna belicht, ontwikkeld, gespoeld en gedoogd, alvorens er met behulp van een sproeisysteem eenzijdig of tweezijdig wordt geëtst. Als het gaat om chemisch etsen of chemisch frezen, zijn er verschillende opties.

Verschillende opties voor chemisch frezen

Er kan eenzijdig worden geëtst, tweezijdig worden geëtst, en bovendien is een combinatie van eenzijdig en tweezijdig etsen mogelijk. Tenslotte is ook diep etsen mogelijk, zodat de platen ingelegd kunnen worden. In dit geval wordt er kleur aangebracht. Er kan worden gekozen voor het aanbrengen van kleur door middel van twee componenten inkt. Dit is geheel optioneel, maar is aan te raden voor bepaalde producten. Veiligheidsborden en bewegwijzering zijn voorbeelden van zulke producten.

De geëtste producten kunnen mechanisch worden bewerkt. Zo doet Etsprit aan ponsen en lasersnijden, maar ook aan knippen en stiftlassen. Bovendien voert Etsprit montagewerkzaamheden uit voor producten die bij Etsprit geëtst zijn. Chemisch frezen of etsen gebeurt bij ons zeer nauwkeurig, waardoor het mogelijk is om onderdelen te maken met een grootte tussen de 0,0005 en 0,060. Dit betekent dat precisieonderdelen met ongeëvenaarde nauwkeurigheid gemaakt kunnen worden. Als laatste willen we u ook nog meegeven dat de eerder aangebrachte, tijdelijke, beschermlaag verwijderd kan worden.

Geïnteresseerd in chemisch frezen of elektrochemisch markeren? Neem contact op!

Goed om te weten is dat kwaliteit, expertise en persoonlijke benadering hoog in het vaandel staan bij Etsprit. Bent u ook op zoek naar een partij die uw opdracht wat betreft chemisch frezen of elektrochemisch markeren voor uw bedrijf kan oppakken? Dan staan wij van Etsprit te allen tijde voor u klaar. Vraag direct een offerte bij ons aan om te kijken wat we voor u kunnen betekenen of neem gerust eens contact met ons op, zodat we kunnen bespreken wat we eventueel voor u kunnen doen. Wij zijn zowel per mail (info@etsprit.nl) als telefonisch (036-5291949) bereikbaar en steken graag onze handen voor u uit de mouwen!